1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Словения критикува съкращенията по Втория стълб

Словения критикува съкращенията по Втория стълб

Германия настоява за запазването на сегашните екологични стандарти

Остра критика срещу плановете на Европейската комисия да съкрати бюджета за подкрепа на селските райони изрази Словения по време на Аграрния съвет в Брюксел. Любляна се притеснява, че това ще доведе до негативни последствия за екологията и за регионите.

Словенската делегация получи официалната подкрепа на други осем държави, сред които Полша, Испания, Португалия и Чехия. Големите страни от Западна и Централна Европа се въздържаха да застанат открито зад позицията на Любляна, но от някои изказвания стана ясно, че смятат исканията за справедливи и насочени в правилната посока. Германският министър на земеделието Юлия Кльокнер изтъкна значението на Втория стълб и посочи, че не бива да се допуска раздалечаване в икономическото и социалното развитие между градовете и селата. На този фон тя потвърди желанието на Берлин за стабилен аграрен бюджет за целия Европейски съюз.

Освен това Германия настоява за запазването на сегашните екологични стандарти, посочи Кльокнер. "Не бива да допускаме съревнование в посока надолу", каза Кльокнер с оглед на предстоящата реформа на Общата селскостопанска политика. Затова Берлин държи на спазването на нормите за опазването на природата и климата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.