1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Социалдемократите в Германия настояват за промяна на ОСП

Социалдемократите в Германия настояват за промяна на ОСП

Инвестиции в мерки за благосъстоянието на животните са сред предложенията

Изплащането на базисни премии да се прекрати след 2028 година. Това поискаха от групата на социалдемократите в германския Бундестаг. Те настояват фермерите да получават субсидии само, ако извършват определени дейности за екология и защита на животните. 

Предложението предвижда разбиването на сегашния модел на Общата селскостопанска политика. Вместо два стълба, в бъдеще трябва да има четири. "В момента 80 процента от субсидиите отиват при едва 20 на сто от стопаните. Ние сме против тази система", се казва в декларация, публикувана в Берлин.

Социалдемократите искат след определен преходен период само 25 процента от средствата на сегашния Първи стълб да бъдат заделяни за базисни премии. Половината от парите фермерите ще получават срещу мерки за опазване на околната среда, излизащи извън рамките на законовите изисквания.

Останалите средства да се предоставят по програми за опазване на природата и климата. Вторият предложен от социалдемократите стълб ще подкрепя инвестиции в мерки за благосъстоянието на животните и за развитие на селските райони. След изтичането на преходния период през 2028 година базисните премии изцяло ще отпаднат, а субсидии ще се дават само срещу извършени дейности.

Освен това Социалдемократите настояват всяка държава в Европейския съюз да определи конкретни цели за защита на природата и опазването на климата в сферата на селското стопанство и редовно да изготвя подробни доклади за изпълнението им.

Очаквайте още новини по АгроТВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.