1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Субсидии от 23.6 млн. лв. ще подпомогнат хранително-преработвателната и горската промишленост

Субсидии от 23.6 млн. лв. ще подпомогнат хранително-преработвателната и горската промишленост

Бенефициентите са кандидатствали по осем от секторите на мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”

Средствата по Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще получат 21 предприятия от страната. Проектите бяха разгледани в края на работната седмица на заседание на Експертната комисия за осигуряване на прозрачност във фонд „Земеделие”.

Бенефициентите са кандидатствали по осем от секторите на мярката, като най-много – четири – са заявленията в сектор „Зърнени, мелничарски и нишестени продукти”. ДФ „Земеделие” одобри разходите им за строително монтажни работи и закупуване на технологично оборудване.

Други три предприятия, кандидатствали в сектор „Гроздова мъст, вино и оцет”, ще получат финансиране за купуването на модули, бъчви и машини за производство на бяло и червено вино, а един проект е за оборудване на винарска изба.

ДФЗ ще субсидира и две предприятия, произвеждащи мляко и млечни продукти, включително биволско и козе сирене, извара и кашкавал.

От горската промишленост субсидия от ПРСР ще получат две предприятия – за производство на дървен чипс и енергийни трески. Единият проект предвижда закупуване на технологично съоръжение за производство и транспортиране на енергийни трески от дървесна биомаса, а другият – закупуването на оборудване за раздробяване на дървени трупи.

Останалите одобрени проекти са на предприятия за производство на технически култури, месо и месни продукти и други. Близо 1.8 млн. лева ще получи предприятие за преработка на билки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.