1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Свиневъди: Армията да се включи в борбата с АЧС

Свиневъди: Армията да се включи в борбата с АЧС

Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България и Асоциацията на свиневъдите в България дадоха съвместна пресконференция

Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България и Асоциацията на свиневъдите в България дадоха съвместна пресконференция на тема: Болестта африканска чума по свинете и последствията за индустриалния сектор в свиневъдството.

Д-р Румен Караманов от Асоциацията на свиневъдите започна пресконференцията с думите, че браншът е силно обезпокоен от това, което се случва в държавата. Днес има регистрирани още две огнища на територията на Русе. Според д-р Караманов това, което се случва е очаквано, предвид мерките от държавните институции. Заболяването е изключително опасно, икономически, което няма медикаменти и ваксини, Изходът е 100% унищожаване на животните, попаднали в засегнатите райони. Д-р Караманов засегна Наредба 44, според която могат да се отглеждат прасета в „задния двор", но тя е писана през 2006 г., когато никой не е предполагал, че тази болест ще дойде у нас. У нас се потребяват 250 000 тона свинско месо от около 3 млн. прасета, от които 1,5 млн. се отглеждат в България. Д-р Караманов разказа за случай от страната при който свиня с малки прасета се разхожда свободно, като изтъкна бездействието на институциите. Мерките на експертите са свързани дори с военни мерки, според тях трябва да се намеси държавата с всички сили. Фактът, че болестта се разпространи за 10 дни, говори, че човешкият фактор е много голям. От бранша нямат против отглеждането на прасета в „задния двор", но настояват стопаните да прилагат мерките за биосигурност. Трябва да се направи паралел между регистрацията на животновъдните обекти и наличните животни вътре в тях, т.е. те трябва да са маркирани. По-големият процент от тези животни са с неизяснен произход. В същото време Наредба 44 забранява отглеждането на животни за разплод. От бранша искат задължително изясняване на произхода на прасетата. Караманов напомни, че ако заразата засегне голям свиневъден комплекс, собствениците ще бъдат ограничени в движението на животните, което ще обърка технологичния ритъм на предприятията и ще ги изправи в кредитна невъзможност.

По думите му най-големият проблем е комуникацията между дивата популация свине и домашното прасе. Дивата популация свине няма как да влезе в промишлените сектори. Проблемът е в тези прасета, където е най-опасен контактът - диво прасе и заден двор. Тук трябва вече да се намеси полиция, тук трябва да се намеси армия и да се спре безконтролното движение на животни, защото това разнесе вируса в цялата страна, каза д-р Караманов.

От бранша искат да се укрепи оградата по границата ни с Румъния, да се въведе контрол по вноса на храни, да се забрани такъв за продукти със свинско месо.

На пресконференцията присъстваха още Румен Андреев, председател на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България и д-р Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България. Присъстваха и представители на бранша от промишления свиневъден сектор и представители на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканска свиня Радостина Донева.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.