1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тимерманс с проект за климатично неутрална Европа

Тимерманс с проект за климатично неутрална Европа

На срещата на върха след няколко дни държавните и правителствени ръководители ще предприемат нов опит за намиране на приемливо за всички решение

Така наречената "Зелена сделка", представена от новата Европейска комисия, ще донесе значителни промени за гражданите в Европейския съюз. Това става ясно от представените примери в Брюксел.

Без да навлиза в подробности, вицепрезидентът на Комисията Франс Тимерманс посочи, че за да стане Европа климатично неутрална, е необходимо да се намалят отпадъците, да се преструктурира обществения транспорт, да се създадат стимули за модернизацията на сградния фонд и да се изработи програма за озеленяване на градската среда. Следващата сряда Тимерманс ще представи повече детайли.

Идеята е през 2050 година Европейският съюз да не изхвърля вредни емисии в атмосферата. За целта те трябва или да бъдат избягвани, или да се прихващат и преработват, например от гори и зелени площи. Тимерманс посочи, че ако Съюзът иска да изпълни този план, трябва изцяло да промени индустриалното производство, енергетиката, транспорта, отоплението и селското стопанство.

На срещата на върха след няколко дни държавните и правителствени ръководители ще предприемат нов опит за намиране на приемливо за всички решение. По думите на вицепрезидента на Европейската комисия – ако успеят да изработят съответните закони през следващите пет години, ще имат 25 години на разположение, за да ги приведат в действие.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.