1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Томислав Дончев: Случаят с Калина Илиева показа, че имаме работеща система

Томислав Дончев: Случаят с Калина Илиева показа, че имаме работеща система

Снимка:

Присъствието на Илиева във фонда няма да има формални последици

Случаят с фалшивата диплома на бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева беше неприятен сигнал към Брюксел и щета за България от външнополитическа гледна точка. В същото време казусът показа, че отделният човек не е важен, бил той и ръководител, и че имаме добре работеща система. Този коментар направи министърът по еврофондовете Томислав Дончев, цитиран от БНТ.

"Въпреки неприятните нюанси не отделният човек е бил важен. Присъствието на Илиева във фонда няма да има никакви формални последици и вероятно няма да доведе до обявяването за нищожни на никакви плащания. Имаме работеща система, въпреки че има проблем с отделен човек", каза Дончев.

Досега от общо 15 млрд.лв., предназначени за България от европейскитя фондове, са договорени 37%, а 10% са платени, каза министърът. По усвояване на средства от Фонда за регионално развитие и Социалноинвестиционния фонд сме на средни позиции спрямо останалите държави, докато при усвояването на пари от Кохезионния фод, където са парите за водния сектор и инфраструктурата, сме в групата на изоставащите, каза Дончев.

Министърът заяви, че писмото на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу до премиера Бойко Борисов, в което се критикува ниската усвояемост на евросредства за пътища, транспорт и води, всъщност е писмо за подкрепа и насърчение за ускоряване на работата. В него няма никакъв коментар, свързан с корупция или нередност, каза Дончев.

Той прогнозира, че средствата от предприсъединителната програма ИСПА ще бъдат усвоени на 75% след като България успя да договори удължаване на сроковете за някои проекти до 2011 г., а на Дунав - мост 2 - до 2012 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.