1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Цветан Димитров: Здравословното хранене при децата е обща цел

Цветан Димитров: Здравословното хранене при децата е обща цел

Предстои в най-скоро време да бъде приет нов Закон за храните

„Вече девет години Министерството на земеделието, храните и горите прилага много успешно програми за здравословно хранене при децата. Схемите „Училищен плод и „Училищно мляко“ от настоящата учебна година са обединени в единна програма насочена за изграждане на трайни навици при децата за здравословно хранене. Раздават се плодове, зеленчуци и мляко, придружено с подходяща информация за техните характеристики и значението им за здравето. В схемата са включени 3450 учебни заведения и повече от 470 000 деца. Това е инвестиция, която в бъдеще ще спомогне за намаляване на разходите за здравеопазване, произтичащи от небалансирано хранене“, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров по време на конференция на Българското председателство на Съвета на ЕС „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата“ в София.

„Възпитаването сред децата, на навици за здравословно хранене, повишаването на качеството на храните и подобряването на техните характеристики, следва да бъдат един непрекъснат и свързан процес, категоричен е Димитров.

Той припомни, че парламентът на Република България предстои в най-скоро време да приеме нов Закон за храните, чиято основна цел е да гарантира висока степен на защита здравето и интересите на потребителите по отношение на храните. Наред с общите и специфичните изисквания към храните, в закона са обхванати аспектите, свързани с рекламата на храни и напитки, допринасящи за нездравословен модел на хранене, предназначени за деца. В училищата и детските градини изискването е предлаганата храна да бъде по БДС или утвърдени стандарти.

Бъдещето на конкурентоспособна Европа е немислимо без здраво и образовано младо поколение. Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева заяви, че именно затова България предлага дискусия по тема, актуална за целия Европейски съюз. Акцентът - начинът на хранене при децата.

„Благодаря Ви, че избрахте темата за здравословното хранене. Тя е изключително важна“, заяви от своя страна директорът на “Обществено здраве, странознание и управление на кризи”, Главна дирекция здравеопазване в ЕК Джон Райън. Той поздрави Българското председателство и очерта като основен приоритет за общите действия на ЕС ограничаване затлъстяването при децата. Райън подчерта ролята на здравословното хранене при превенция на хроничните болести и посочи, че има много начини за контролиране на качеството на храните. По думите му комисията ще спомогне за засилване на националните усилия в тази посока.

Цялата пресконфернения за събитието може да видите на сайта на Българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.