1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Украински фирми за износ на месо към ЕС чакат одобрение

Украински фирми за износ на месо към ЕС чакат одобрение

Експертите прогнозират, че износът на месо няма да бъде възможен преди 2016 година

Одобрението на украински фирми за износ на месо към Европейския съюз е отложено за неопределено време. В държавния бюджет няма достатъчно средства за прилагане на всички необходими процедури, съобщават от министерството на земеделието в Киев. 

Процедурите по одобрението ще струват около 1,7 милиона долара, а държавният бюджет не разполага с тази сума. Министерството не може да поиска помощ от бизнеса, тъй като ЕС настоява проверките да бъдат финансирани от държавата, за да се гарантира по-голяма обективност. Такива проверки вече се извършват в млечната промишленост. Експортните одобрения за млечни продукти ще бъдат предоставени на фирмите още през настоящата година. 

Експертите прогнозират, че износът на месо няма да бъде възможен преди 2016 г. Участниците на пазара твърдят, че одобрението на фирми ще укрепи значително месната промишленост, тъй като тя ще може да доставя продукти и към редица страни извън Евросъюза, които признават европейските стандарти за безопасност. 

През април миналата година ЕС предприе безпрецедентна стъпка, като едностранно отвори пазарите си за украински стоки. Оттогава обаче износът се е повишил само с 2.6%. За да се продават успешно, украинските стоки трябва да бъдат достатъчно конкурентоспособни. Междувременно Украйна вече е получила разрешение за износ на птиче месо в ЕС. През първите два месеца на 2015 г. страната е доставила 4000 тона птиче месо, а общата квота за годината е 36 000 тона. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.