1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Украйна приветства споразумението с ЕС

Украйна приветства споразумението с ЕС

Вносните мита за украинските продукти няма да се връщат още една година

Блокада на украинския износ ще навреди не само на страната, но и на държавите в Близкия Изток и в Африка. Затова Киев приветства постигнатото споразумение между Европейския съюз и петте източноевропейски държави членки, изтъкна украинският министър на финансите Серхий Марченко при среща с колегите си от Съюза в Стокхолм.
 
Споразумението между Брюксел и Полша, България, Словакия, Румъния и Унгария гласи, че тези страни ще отменят въведените ограничения, а в замяна има предпазни мерки за пшеницата, царевицата, рапицата и слънчогледовото семе. По думите на заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис договорката се съобразява с притесненията на украинските фермери и с тези на колегите им от посочените страни. Освен това стопаните в петте държави ще получат общо 100 милиона евро.
 
Вносните мита за украинските продукти няма да се връщат още една година. Тази мярка цели заздравяването на украинската икономика, пострадала от руската агресия, съобщават от шведското европредседателство. Облекченията бяха въведени в средата на миналата година.
 
Варшава, София, Букурещ, Будапеща и Братислава въведоха временна забрана за внос на украинско зърно с аргумента, че евтината продукция води до спад на цените и вреди на техните фермери.
Германският земеделски министър Джем Йоздемир приветства споразумението и отправи критики към държавите, спрели вноса. По думите му вътрешната европейска солидарност, както и тази с Украйна, не бива да става жертва на национални интереси, тъй като това отслабва цялата Общност. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.