1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Увеличение от процент и половина в производството на мляко в Европейския съюз

Увеличение от процент и половина в производството на мляко в Европейския съюз

През миналата година млекопреработвателите са получили общо около 4 процента повече мляко

Увеличение от процент и половина в производството на мляко в Европейския съюз. Това означава понижение на изкупните цени на суровото мляко, сочи анализ на Европейската комисия.

Още в края на миналата година, Комисията посочи в краткосрочната си прогноза ръст на млекопроизводството с 1,2 процента до 166,2 милиона тона. От тях близо 157 милиона тона ще бъдат доставени на мандрите за преработка, което е с 1,4 на сто повече, отколкото през 2017-та. През миналата година млекопреработвателите са получили общо около 4 процента повече мляко, в сравнение с предишната година.

През декември средната изкупна цена в Европейския съюз беше 37,4 цента на килограм мляко с нормално съдържание на мазнини и белтъчини. Месец по-късно цената падна до 35,6 цента, но остана със 7 процента над тази от януари 2017-та. За втория месец от настоящата година отрицателната тенденция вероятно е запазена, но засега няма точни данни.

На някои европейски пазари цените от началото на годината се развиват твърде динамично. В Италия например, през декември се плащаха по 36 цента за килограм сурово мляко, но в началото на март цената падна до 28,5 цента. В обратната посока се движи пазарът в Холандия, където годината започна с 24 цента, за да достигне 28,5 цента в началото на март.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.