1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Брюксел е проведено гласуване за съдбата на глифозата

В Брюксел е проведено гласуване за съдбата на глифозата

Редица неправителствени организации приветстват гласуването на Франция, която е спазила обещанието си

В Брюксел е проведено гласуване за съдбата на глифозата преди изтичане на срока за използването му на 30 юни. Отговорността за решението е на Европейската комисия заради липсата на квалифицирано мнозинство, което се случва за трети път след март.

Пека Песонен, генералният секретар на най-голямата организация на земеделски производители и кооперации в Европейския съюз КОПА-КОДЖЕКА е заявил, че е много разочарован от липсата на напредък по този важен въпрос. От организацията подкрепят използването на препарата. Липсата на решение е неприемливо, тъй като Европейският орган за безопасност на храните е дал положителна оценка за продукта. КОПА-КОДЖЕКА призовава ЕК да одобри използването на глифозата.

Страните-членки са останали на позициите си - Франция гласува против, както и Малта. Седем други държави са се въздържали. Това са Германия, Италия, Португалия, Австрия, Люксембург, България и Гърция. Редица неправителствени организации приветстват гласуването на Франция, която е спазила обещанието си. Според тях, Европейската комисия трябва да направи необходимите изводи и да не подновява разрешението за използване на глифозат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.