1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Държавен вестник са обнародвани промените в Наредбата за хуманно отношение към животните

В Държавен вестник са обнародвани промените в Наредбата за хуманно отношение към животните

Всеки животновъд трябва стриктно да описва дневната паша на своето стадо

В Държавен вестник са обнародвани промените в Наредбата за прилагане на мярка 14 „Хуманно отношение към животните“. Мярката е от Програмата за развитие на селските райони и ще се прилага до 2020-а година.

Всеки животновъд трябва стриктно да описва дневната паша на своето стадо. Води се дневник, в който се вписва броят на животните по вид и категория, с дните и часовете на извеждане. Книгата се заверява от регистрирания ветеринарен лекар – в началото и в края на периода на извеждане на животните на паша.

Земеделските стопани трябва да предоставят ежегодно план-програма за изпълнение на дейностите, за които кандидатстват за подпомагане, по образец, утвърден от изпълнителния директор на ДФЗ – РА. В план-програмата се посочва животновъдният обект, в който се извършват дейностите за осигуряване на свободна подова площ, и включва данни за броя на животните по вид и категория.

Животновъдите имат право да се откажат от поет ангажимент по мярката за хуманно отношение. Подава се заявление по образец в местната областна земеделска служба. Ако фермерът се откаже обаче, трябва да възстанови получената финансова помощ по мярката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.