1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В интернет да бъде изнесена информация за движението на проектите по ПРСР

В интернет да бъде изнесена информация за движението на проектите по ПРСР

Снимка:

Това максимално ще улесни бенефициентите

Във връзка с излизането на наредбите по мерките от ПРСР и стартиращия прием на проекти от 14 юни, от Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП) сигнализираха, че ще възникнат трудности заради това, че в рамките на месец и половина фирмите трябва да се подготвят да кандидатстват. От асоциацията предлагат да има застъпващи се прозорци за прием на проекти и на базата на първия прозорец, като се види колко проекти са внесени, да се прецени кога да бъде отворен следващият прозорец. Принципът да бъде такъв – да не се открива прием на проекти по дадена мярка, ако по нея не са обработени входираните проекти. По думите на председателя на БАКЕП Красимир Киряков това ще облекчи работата на Разплащателната агенция. Подобряване в усвояването на еврофондовете ще се постигне, когато много точно се следват графиците за прием и обработка на документите, като бенефициентите трябва да спазват много точни срокове, както и администрацията.

„Едно от нашите основни предложения като асоциация е по оперативните програми в интернет пространството да има изнесена информация за статута на входираните проекти, за да може всеки бенефициент да види дали проектът му е на областно ниво, дали е придвижен в София, дали е на ниво разглеждане от експерт – това е технически елементарно осъществимо, просто трябва да има воля да се направи”, твърди Красимир Киряков.

От друга страна е необходимо тази година да бъдат подадени достатъчно на брой добри проекти, за да се избегне опасността да се изгубят средства. Защото следващата година изтичат срокове и трябва да изплатят страшно много пари – например по ПРСР те са в размер на 1 млрд. и 200 млн. лв. За да бъдат платени през 2011 г., това означава, че до 2010 г. трябва да бъдат приети достатъчно на брой хубави проекти. „Трябва да има мобилизация, за да се постигне пълно изплащане на средствата, защото догодина предизвикателството ще бъде още по-голямо”, казва председателят на БАКЕП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.