1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В края на април Европейската комисия ще гласува за пълна забрана на неоникотиноидите

В края на април Европейската комисия ще гласува за пълна забрана на неоникотиноидите

Производителите на захарно цвекло са най-големите противници на мярката

В края на април Европейската комисия ще гласува за пълна забрана на неоникотиноидите. Говорител на Комисията обяви, че не се предвижда изключение за третирането на посевен материал за захарно цвекло.

Производителите на захарно цвекло бяха най-големите противници на мярката и поискаха за тях да има преходен период. В отговор от Европейската комисия изтъкват, че макар и препаратите, с които са третирани посевните материали, първоначално да остават в почвата, те продължават да крият опасности за пчелите. Опрашителите можели да влязат в контакт с неоникотиноидите чрез цветовете на последващи култури, подчертават експертите.

Затова предложената за гласуване забрана ще важи за веществата клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам и ще се отнася за всички култури, отглеждани на открито. Разрешена остава обаче употребата на неоникотиноиди в оранжерии.

В повечето държави-членки на Европейския съюз все още няма ясна позиция по въпроса. Затова и резултатът от гласуването на 27 април е непредвидим, коментират от Европейската комисия. От тоталната забрана ще са засегнати най-вече производителите на захарно цвекло и картофи, след като веществата вече бяха забранени за ползване при рапицата и царевицата.

Против забраната се изказаха производителите на препаратите. Германска компания посочи, че изнесените от Европейският орган по безопасност на храните данни за опасностите противоречат на други научни изследвания. Сред тях са оценките на Американската агенция за околна среда и на Канадската служба за растителна защита, които смятат забранените в Европейския съюз вещества за безвредни за пчелите. Германският Бундестаг ще дебатира по въпроса на 20 април.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.