1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В началото на юни отбелязваме Европейската зелена седмица под мотото: Природата – нашето здраве, нашето богатство

В началото на юни отбелязваме Европейската зелена седмица под мотото: Природата – нашето здраве, нашето богатство

Най-голямата ежегодна конференция, посветена на проблемите на околната среда ще бъде в Брюксел от 3 до 5 юни

Европа посвещава първата седмица на юни на околната среда, като за 2015 фокусът е върху богатството на природата и биологичното разнообразие. Европейската зелена седмица ще се отбележи чрез най-голямата ежегодна конференция, посветена на проблемите на околната среда, в Брюксел от 3 до 5 юни, като ще бъдат организирани множество събития и в редица други европейски страни. В България Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) също ще се включи с инициативи в двата Природозащитни центъра „Пода“ край Бургас и „Източни Родопи“ в Маджарово.

В Природозащитния център на БДЗП „Пода“ и „Източни Родопи“ датите 3, 4 и 5 юни (сряда, четвъртък и петък) са обявени за дни на отворените врати, по време на които обиколките за наблюдение на птици и разглеждането на изложбените зали са безплатни. 

В „Източни Родопи“ събитията, провеждани под егидата на Европейската зелена седмица и организирани от екип на LIFE+ проекта на БДЗП „Помощ за египетския лешояд“ започват още от 1 юни и ще продължат до 9 юни, като освен наблюдения на птици, разглеждане на изложбената зала и презентации, ще включват и работилници с ученици, като някои от тях ще бъдат водени от доброволката на БДЗП Крисия Алая от Ню Йорк, която ще представи своята творческа кутия, посветена на миграцията на птиците и хората и съдържаща 3D конструирана летяща птица, оригами, бумеранг и хвърчило.

Мотото на инициативата: „Природата – нашето здраве, нашето богатство“ подчертава жизненоважното значение, което природата има за здравето на хората като източник на ресурси, въздух и вода. Цялата икономика зависи от тези блага, но тяхната експлоатация не бива да е в ущърб на останалите живи същества, които са част от  нашия общ дом.

Поддържането на конкурентоспособността на Европа, създаването на работни места и стимулирането на инвестициите трябва да вървят в синхрон със защитата на природата и биоразнообразието, които могат да играят ключова роля за това. През 2014 г. в конференцията се включиха около 3 100 участници от правителства, бизнеса и индустрията, неправителствени организации, академични среди и медии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.