1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Софийския районен съд ще започне делото срещу бившия директор на ДФЗ Калина Илиева

В Софийския районен съд ще започне делото срещу бившия директор на ДФЗ Калина Илиева

Снимка:

Срещу Илиева са повдигнати обвинения, че сама е фалшифицирала дипломата си за висше образование от Германия

Делото срещу бившия директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева ще започне в Софийския районен съд днес.

Срещу Илиева са повдигнати обвинения, че сама е фалшифицирала дипломата си за висше образование от Германия, както и че е представила пред Министерството на образованието още четири фалшиви документа, свързани с образованието, за които обаче няма данни кой ги е съставил. Ако прокуратурата успее да докаже обвиненията, Калина Илиева може да бъде осъдена на 8 години затвор.

В обвинителния акт се твърди, че в периода от 30 септември до 28 ноември 2007 г., Калина Илиева е съставила неистински документ – диплома за висшист на нейно име. Обвинението сочи, че Илиева е фалшифицирала лично подписите на двама немски професори върху свидетелство за завършено висше образование, издадено на 4 октомври 2007 г. в гр. Берлин, от Професионално висше училище по техника и икономика, за придобита квалификационна степен "Магистър", по специалност "Икономическа комуникация".

Илиева е обвинена и за това, че на 28 ноември 2007 г., когато е подала документи, за да започне работа в Министерство на образованието и науката (МОН), съзнателно е използвала 4 броя фалшиви документи като доказателство, че е завършила висше образование, с което е подвела министъра на образованието. Делото съдържа 7 тома с документи, събрани от СРП. Съдът ще изслуша 4-ма свидетели и 3-ма вещи лица. Мярката за неотклонение на Калина Илиева е"подписка", взета на 4 април 2012 г.

Припомняме, че през октомври 2010 г. Управителният съвет на ДФ "Земеделие" освободи от длъжност Илиева. Тя беше уволнена, след като се разбра, че до последно е крила бременността си, представяйки болнични листове за тумор. Прекият й началник - министърът на земеделието Мирослав Найденов научи за бременността й чрез медиите. До съмненията за истинността на дипломата й от Висшия институт по техника и икономика в Берлин се стигна, след като политици повдигнаха въпроса, че тя няма нужното образование за заеманата длъжност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.