1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Веднъж годишно МОСВ замерва всички подземни води

Веднъж годишно МОСВ замерва всички подземни води

Правителството отпусна 1,93 млн. лв. за спешно подобряване на водоснабдяването в община Хасково

„Следим внимателно ситуацията с питейно-битовото водоснабдяване в Хасково. Наблюдението ще се разпростре в цялата страна“. Това заяви след заседанието на МС министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод решението да се осигурят средства за спешно подобряване на водоснабдяването в община Хасково. Решението на правителството предвижда да бъдат отпуснати допълнителни трансфери в размер на 1,93 млн. лв.

Министър Димов уточни, че в момента Министерство на икономиката е разпоредило проверка на всички уранови рудници, които са затворени и се наблюдават, а МОСВ веднъж годишно замерва всички подземни води.

Заради несъответствие в качеството на водата по химичен показател уран и радиологичен показател обща алфа активност в някои тръбни кладенци, използвани за питейно-битово водоснабдяване на част от града, от ВиК – Хасково са предприети мерки за реорганизация на схемата на водоснабдяване. Те предвиждат изключване на водоизточниците с най-високо отклонение от посочените показатели с цел превенция на общественото здраве.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.