1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вицепремиерът Зинаида Златанова упрекна депутатите за мораториума върху сделките със земи

Вицепремиерът Зинаида Златанова упрекна депутатите за мораториума върху сделките със земи

Снимка:

Не може България само да се възползва от солидарността на Европа, но да не изпълнява своите задължения

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова упрекна депутатите за мораториума върху сделките със земи като изтъкна, че са задължили правителството "да предприеме действия, които то не може да предприеме", предаде Агенция "Фокус".

Тя посочи, че се чувства неудобно да говори за европейските фондове, защото не може България само да се възползва от солидарността на Европа, но да не изпълнява своите задължения. В тази ситуация вицепремиерът залага на това, че останалите страни от ЕС ще проявят "разум и спокойствие". 

"Мораториумът не е закон, това е решение на парламента, което задължава правителството да предприеме действия, които то не може да предприеме, тъй като има два акта от по-висок ранг – Конституцията и Договора за присъединяване към Европейския съюз", каза Златанова, чийто ресор в правителството е усвояването на еврофондовете. Тя посочи, че въпросът не е политически, а юридически.

Златанова призова "да се поставим в ситуация, в която едностранно ни бъдат наложени мораториуми от другите страни членки и на нашите граждани бъде забранено да ходят да работят в Европа" и попита как бихме се почувствали.

Запитана дали това ще повлияе на отношенията с останалите страни от ЕС, вицепремиерът каза: "Надявам се нашите партньори в Европейския съюз да проявят разум и спокойствие и да няма никакви едностранни мерки. Доста от тях имат повече опит като страни членки на ЕС".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.