1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Втората проверена къща за гости също работи по предназначение

Втората проверена къща за гости също работи по предназначение

МЗХГ и ДФЗ провериха хотел в Сливница

Още една проверка на къща за гости беше извършена в последния час. Не са констатирани нарушения. Това обяви Стефан Спасов, началник отдел в Министерството на земеделието, храните и горите. Хотелът „Алексиева къща" се намира в село Гургулят, Софийско. Съществува от 2008 г. и по думите на собственичката се използва по предназначение. Обектът разполага с  6 двойни стаи и 3 апартамента, достатъчни за настаняване на 20 човека. Проверяващите информираха, че последното плащане към бенефициента е направено през 2018 г., а общата изплатена сума е над 100 000 лв. и 40 717 лв. допълнително за отоплителна техника. Спасов обясни, че се използва контролен лист за проверка на реализираната инвестиция по определени параметри. Въпреки въведените изисквания, не може да се гарантира в дългосрочен план дали няма да се появят нередности. За целта трябва да се извършват системни проверки. Собственичката Николинка Алексиева обясни пред журналисти, че посещенията в хотела са предимно петък и събота. Тя спомена, че с годините интересът е намалял и поддържа само двама човека постоянен персонал. Предстои да се обследват и данните за посещенията на туристите.

Както agro.bg написа по-рано проверката води Стефан Спасов, началник на отдел „Водено от общностите местно развитие" в дирекция „Развитие на селските райони", МЗХГ. Проверките се извършват с участието на медиите и целят да установят дали обектите се използват по предназначение и дали в бъдеще ще работят като къщи за гости. По информация от министерството собствениците не знаят предварително, че ще бъдат обект на проверка.

Правят се проверки на документите. Всяка къща за гости трябва да пази данните на хората, които са отсядали там, както и да плаща туристически данък в общината. Проверяват се проекти от сегашния програмен период - 2014 - 2020 г.

Както министър Десислава Танева обяви публично преди няколко дни ще бъдат проверени 14 проекта за къщи за гости. Обект на проверка са тези, които са поискали допълнително финансиране за басейни, джакузита и ресторанти.

Къщата за гости в Лясковец е получила финансиране от 68 000 лв. като собствениците са кандидатствали за допълнителни подобрения по действащия и в момента басейн.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.