1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Януш Войчеховски застава зад договорите за свободна търговия

Януш Войчеховски застава зад договорите за свободна търговия

Напредък има и при преговорите за сключване на договор с Чили

Европейският съюз продължава да увеличава селскостопанския търговски обмен с трети страни, въпреки коронакризата. През миналата година износът е нараснал с 1.5%, а вносът с 0.5% , посочи агрокомисар Януш Войчеховски по време на виртуалната среща на земеделските министри. 
"Експортът на храни и селскостопански продукти има силен ефект за стабилизиране на цените на вътрешноевропейския пазар", каза Войчеховски в своето обръщение към министрите. Голяма заслуга за доброто състояние на аграрния сектор в Европейския съюз имат действащите и бъдещите договори за свободна търговия, смята комисарят. Той за пореден път застана зад договора с Меркосур, защитавайки го пред критично настроените министри. Според Комисията споразумението дава допълнителни възможности за продажби, като в същото време предпазва чувствителните сектори. В момента Брюксел преговаря с държавите от Меркосур за допълнителни условия за опазването на джунглите, и след като бъде преработен, договорът ще бъде представен на Европейския съюз.
Напредък има и при преговорите за сключване на договор с Чили, информира комисарят и посочи, че страната в Южна Америка иска договорът да е готов до края на годината. Подготвя се и споразумение с Австралия и Нова Зеландия, но преди това Комисията ще се постарае да гарантира възможно най-много европейски географски обозначения. Януш Войчеховски цитира и резултатите от проучване, според което споразуменията за свободна търговия могат да увеличат европейските аграрни експорти с една трета.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.