1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Предложенията на Януш Войчеховски за националните планове

Предложенията на Януш Войчеховски за националните планове

В публикуваните сега предложения Комисията отчита моментното състояние на всяка държава относно шестте най-важни цели на стратегията

 

Националните стратегически планове ще бъдат инструментът, с който Европейската комисия смята да наложи целите си относно стратегията "От фермата до вилицата". Това става ясно от предложенията, които агрокомисар Януш Войчеховски изпрати на 27-те държави в Съюза.
 
Основният приоритет на Комисията е националните правителства да се придържат към стремежа за намаляване на вредните емисии, заложен в Зелената сделка, макар това да не е част от реформата на ОСП. Това означава, че до 2030 година отделните страни трябва да намалят наполовина препаратите за растителна защита и антибиотиците, както и да наложат с 20 % по-малко торове. В същото време земите за биологично селско стопанство трябва да нараснат до една четвърт от общата обработваема площ. В публикуваните сега предложения Комисията отчита моментното състояние на всяка държава относно шестте най-важни цели на стратегията. Така става ясно в кои области Брюксел очаква напредък от всяка една държава.
 
При индикатора за риска от препаратите за растителна защита Германия е на средното за Съюза ниво, докато при антибиотиците в животновъдството е доста по-ниско. В момента 7 процента от селскостопанската площ във Федералната република се обработват по биостандартите, средната стойност е 8 на сто. 
 
През следващите месеци Европейската комисия ще започне диалог с всяка държава, за да провери, дали националните стратегически планове съответстват с предложенията, представени от агрокомисар Януш Войчеховски. След 2023 година тези планове ще станат основните документи за националното осъществяване на реформираната Обща селскостопанска политика. 
 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.