1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министрите на земеделието и храните Светлана Боянова и д-р Цветан Димитров се срещнаха с литовския си колега Аушрис Мацияускас

Зам.-министрите на земеделието и храните Светлана Боянова и д-р Цветан Димитров се срещнаха с литовския си колега Аушрис Мацияускас

По време на разговорите, двете страни обмениха информация за перспективите на агросектора

Заместник-министрите на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и Светлана Боянова се срещнаха със зам.-министъра на земеделието на Литва г-н Аушрис Мацияускас. Неговата визита е във връзка с Туининг проекта: „Укрепване на административния капацитет на сектор „Мляко” на Разплащателна агенция при прилагане на схемата за покупко-продажба на млечни квоти”.

По време на разговорите, двете страни обмениха информация за състоянието и перспективите за развитие на аграрния сектор. Зам.-министър Боянова запозна своя колега с прилагането на Програмата за развитие на селските райони /2007-2013 г./ у нас и подчерта, че се работи по усвояването на целия финансов ресурс. Предизвикателството пред нас е свързано с популяризирането сред земеделските производители на нетолкова атрактивните мерки от Програмата, уточни зам.-министър Боянова.

От своя страна, д-р Цветан Димитров представи млечния сектор у нас, както и позицията на страната ни относно бъдещите промени на Общата селскостопанска политика. Той подчерта, че България ще настоява за по-голяма оперативност за реагиране при кризисни ситуации, както  и   за премахване на историческия подход  при  разпределянето на субсидиите. Предложението за премахване на историческия  подход също е подкрепян от Литва, стана ясно по време на срещата.

По туининг проекта бенефициент е Разплащателна агенция към Държавен фонд „Земеделие”, а неин партньор по реализирането му е Разплащателна агенция на Литва. По него се предвижда да се извърши обмен на информация и опит в областта на млечния сектор.  В рамките на проекта ще се проведат и семинари. Дискусиите ще бъдат отворени за  млекопроизводители, като акцента ще бъде върху функционирането на млечната борса и представяне на опита на Литва. Семинарите ще се проведат от 14 до 16 юни 2010 година в градовете – Сливен, Бургас, Смолян и Кърджали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.