1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Момчил Неков: Трябва да върнем здравословната диета на българина и да повишим информираността за качеството на храните

Заместник-министър Момчил Неков: Трябва да върнем здравословната диета на българина и да повишим информираността за качеството на храните

Заместник-министърът обсъди системите за етикетиране на храните на предната страна на опаковката с представители на италианската федерация на производителите на храни „Федералиментаре“

„Трябва да върнем здравословната диета на българина и да повишим информираността за качеството на храните“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на среща с Рафаеле Де Лутио, отговарящ за международните отношения на италианската федерация на производителите на храни „Федералиментаре“ и бивш посланик, и Киара Мария Петро, директор на ИЧЕ - Агенция за подпомагане и  интернационализация на италианските предприятия в чужбина, Секция за насърчаване на търговския  обмен на посолството на Италианската република  в София.

Гостите представиха предимствата на създадената в Италия нова система за етикетиране на предната страна на опаковката Nutrinform Battery. Рафаеле Де Лутио изтъкна, че е важен балансът на цялостната диета, както и образованието по въпросите на здравословното хранене в училище.

Момчил Неков посочи, че темата за етикетирането на предната страна на опаковката е обсъдена на заседание на Националния съвет по храните и предстоят допълнителни разговори с всички заинтересовани страни. Той представи и свършеното досега по отношение на храните със защитено географско указание (ЗГУ).

Заместник-министърът коментира, че в България имаме храни, за които с научни изследвания е доказано, че допринасят за дълголетието, като например българското киселото мляко, както и други здравословни хранителни навици, наследени от миналото. Заедно с представителите на Италия той обсъди възможностите за сътрудничеството и съвместни информационни кампании за насърчаване на устойчивото потребление на качествени и безопасни храни с цел улесняване на преминаването към здравословни хранителни режими, местни и регионални продукти, и схемите за качество.

Рафаеле Де Лутио изтъкна положителните резултати от въведената преди години в Италия програма за отглеждане на зеленчуци в малки градини в училище. Тази инициатива се е развивала паралелно с кампания на правителството за здравословно хранене в училищните столове. Резултатът е повишен интерес на учениците към пресните плодове и зеленчуци и спад на затлъстяването при децата от 2007 година насам.

Момчил Неков заяви, че ръководството на Министерството на земеделието си е поставило за цел да развива информираността за българските кулинарни традиции, да създаде условия за ръст при производството на традиционните продукти и на храни, които показват разнообразието в различните региони.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.