1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Запазват се схемите за обвързана подкрепа в сектор „Плодове и зеленчуци“

Запазват се схемите за обвързана подкрепа в сектор „Плодове и зеленчуци“

Запазват се схемите за обвързана подкрепа за Кампания 2020 в сектор „Плодове и зеленчуци". Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на  заседанието на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство. Тя припомни, че в настоящия програмен период към днешна дата няма възможност за промяна на бюджетите по схемите. „Най-добрият и справедлив подход е да има убеденост в еднаквия подход към всички производители. До новия програмен период имаме две години работа по програмирането му. Първата стъпка беше представеният миналата седмица анализ на състоянието на селското стопанство, изготвен от Институт по аграрна икономика, който в момента се дебатира", посочи още министър Танева. По думите й, България е страната от всички държави-членки в Европейския съюз, които прилагат обвързана подкрепа с толкова схеми и в такъв висок размер. „Във всички останали страни те са значително по-малко на брой", каза още тя. 

Заместник -министърът на земеделието, храните и горите  Вергиния Кръстева припомни, че с цел ограничаване на нереалните заявители, е направена промяна в Наредба №3, така че заявената култура да съответства на начина на трайно ползване на физическия блок. „При анализ на всички площи, които са подадени в кампания 2018 г., с начин на трайно ползване на парцели в системата за идентификация, се установи разминаване в 4 780 парцела с близо 3 000 ха площ. Тези парцели ще бъдат проверени допълнително на място", обясни Кръстева. Тя посочи, че другата стъпка са допълнителни проверки на място и завишен контрол, свързани с риск-анализ, който се изготвя в Държавен фонд „Земеделие".  При обвързаното подпомагане на плодове и зеленчуци през миналата година проверките на място са били 5%, а през 2019 г. са завишени на 20%.

„Със заповед на министър Танева се извършиха и допълнителни проверки по отделни критерии. Един от тях е да се направи извадка на културите, при които има нарастване спрямо предходната година.  Друг критерий е за кандидати, които са отглеждали едни култури, след това се ориентират към друго производство. Целта на тази проверка е да се извърши контрол по отношение на реколтирането", категорична бе Вергиния Кръстева. По думите й, с тези мерки  се покриват около 50% от заявителите. Проверява се също дали трайните насаждения са започнали плододаване и дали няма изсъхнали дървета.

Зам.-министър Кръстева обобщи, че това са рискови критерии, и ако се установи, че няма реколтиране, съответно няма да има плащане по конкретното заявление.

По време на заседанието заместник-министър Чавдар Маринов представи анализ на разпределението на заявените площи с плодове. По думите му,  данните показват,че при всички заявени за подпомагане култури не се наблюдава сериозна динамика спрямо 2018 г. Общо заявената площ с плодове през 2019 г. е 33 474 ха, което е с 0,52% повече. С най-високи променливи разходи на декар при плодовете са ябълките, крушите и черешите, а с най-ниски - ягодите, десертното грозде и кайсиите.

„На база на изнесените показатели и направените изчисления при плодовете не се установяват големи разлики в делът на подпомагането по обвързаната подкрепа от разходите за производство и на нормата на рентабилност", каза заместник-министърът. Той подчерта, че към момента няма икономически мотиви от промяна на досега съществуващите схеми. „Това твърдение се подкрепя и от факта, че въпреки, че при малините, ягодите и крушите се отчитат най-високи стойности на променливи разходи, при същите видове плодове се отчитат и най-високи нетни приходи и съответно най-висока рентабилност", каза още той.

При зеленчуците общо заявените за подпомагане площи през 2019 г. са с 6,7% по-малко в сравнение с 2018 г. Значително намаляват заявените площи с картофи - 34% или почти 4 000 ха, моркови с около 400 ха и лук - 900 ха. Увеличават се площите с домати - полско производство  - 1 100 ха, краставици - полско производство - 1 000 ха, дини 850 ха и пипер - 242 ха. С най-високи променливи разходи на декар при полските зеленчуци са пипера, доматите и патладжана, а с най-ниски - дините, зелето и морковите. При оранжерийните зеленчуци има незначително увеличаване на заявените за подпомагане площи от 726 ха до 765 ха, основно при пипера - 23 ха.

„По настояване на представителите на бранша ще се засили контролът, упражняван от Държавен фонд „Земеделие" при прилагане на схемите за обвързана подкрепа в сектора. Целта е подпомагане да получат само земеделските стопани, които са реални производители на плодове и зеленчуци и ги предлагат на пазара", посочи още зам.-министър Маринов.

Друга обсъдена тема по време на срещата бе и липсата на работна ръка в овощарството и зеленчукопроизводството. През месец август предстои да бъде проведена експертна среща с Министерство на труда и социалната политика за предприемане на стъпки за решаване на проблема.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.