1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започна мониторингът на кафява мечка в област Смолян

Започна мониторингът на кафява мечка в област Смолян

Обходени са 26 маршрута, определени на територията на 15 горски и ловни стопанства

Състоя се първият етап на мониторинга на кафява мечка в област Смолян. Той се предприема като част от пакета от мерки, предложени от МОСВ в началото на юни т.г. на среща, инициирана от министър Нона Караджова с цел да се подпомогне създалата се ситуация в Смолянския регион след трагичния случай на загинал човек. За съвместни действия се обединиха МОСВ, Областната управа на Смолян, Община Смолян, Изпълнителна агенция по горите, неправителствени организации, ловни дружини, граждани и кметове на населени места от областта.

Първият етап от мониторинга се проведе на 23 и 24 септември, като в него се включиха общо 55 души. Участваха експерти от Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/, от 16-те регионални инспекции по околната среда и водите /РИОСВ/, трите национални парка, представители на Националната служба за защита на природата, които работиха съвместно със специалисти от Сдружение за дива природа „Балкани”. В съвместните екипи се включиха и служители на всичките 15 горски и ловни стопанства на територията на област Смолян, както и членове на местни ловни дружини.

Бяха приложени три метода:
1. Пряко наблюдение на мечки;
2. Маршрутен метод и събиране данни от следи на мечки или следи от жизнена им дейност;
3. Събиране на ДНК проби за генетичен анализ.

Обходени са 26 маршрута, определени предварително на територията на всичките 15 горски и ловни стопанства в област Смолян, като 6 от маршрутите са само на територията на Държавно горско стопанство Славейно с цел засилено наблюдение заради случилите се там инциденти с хора.

Данните от този първи етап на мониторинга ще бъдат събрани в срок до една седмица и ще бъдат предоставени за анализ от Националната комисия по Плана за действие за кафята мечка в България.

Според методиката за мониторинг на вида най-подходящият период за провеждане на мониторинг на мечки е краят на месец октомври. Предстои в периода 19 - 23 октомври т.г. мониторингът да се проведе отново в по-голям мащаб. Ще бъдат обходени 81 маршрута на териториите на всички горски и ловни стопанства на територията на област Смолян. Тогава ще се проведе нощно наблюдение от 16 чакала и отново ще се събират ДНК проби.

Целта е да се установи реалната численост на кафявата мечка в Област Смолян, местата с най-голяма концентрация на мечки и да се идентифицират отделни индивиди чрез използване на генетични методи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.