1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започва приемът на заявления за извънредна субсидия на производителите на животински продукти

Започва приемът на заявления за извънредна субсидия на производителите на животински продукти

ДФ „Земеделие“ ще изплати финансовата помощ по одобрените заявления за извънредно подпомагане до края на годината

От днес, 23 ноември стартира приемът на заявления по схемите за извънредно подпомагане на производителите на животински продукти. Подпомагането ще се предоставя на производителите на краве, овче, козе и биволско мляко и на производителите на овче и козе месо, които са най-силно засегнати от спада на цените в сектора. Схемите, по които ще може да се кандидатства са за подпомагане на база доставки и/или директни продажби на краве мляко през квотния период 2014/2015 г., за подпомагане на брой млечни крави в стопанството, за подпомагане на брой овце-майки и/или кози-майки в стопанството, както и за подпомагане на брой биволици в стопанството.

Всеки един производител може да подаде само едно заявление за подпомагане по всяка от схемите:

•Схема за подпомагане на база доставки и/или директни продажби на краве мляко през квотния период 2014/2015 г. с бюджет от 5 447 975 лв.

•Схема за подпомагане на брой млечни крави в стопанството с бюджет от 4 470 400 лв.

•Схема за подпомагане на брой овце-майки и/или кози-майки в стопанството с бюджет от  3 082 330 лв.

•Схема за подпомагане на брой биволици в стопанството с бюджет от 283 280 лв.За финансиране на сектор „Животновъдство“ като временна извънредна помощ, определена от Европейската комисия, за преодоляване на последиците от кризата на пазара на мляко в ЕС, е предвиден общ бюджет от близо 13.3 млн. лв., в това число 1 541 165 лв. от националния бюджет.

Заявленията ще се подават до 4 декември 2015 г. в съответната Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие”, в чиято териториална компетентност е постоянният адрес на физическото лице или адресът на управление на юридическото лице, кандидат за подпомагане. Кандидатите за подпомагане заявяват само участие в схемите, без да посочват количеството краве мляко и/или броя на животните, подлежащи на подпомагане, и декларират съгласие размерът на подпомагането да бъде определен от Държавен фонд „Земеделие”.

В срок до 10 декември 2015 г. със заповед на министъра на земеделието и храните ще се определи размерът на плащането за килограм краве мляко и за едно допустимо за подпомагане животно по различните схеми. Изплащането на средствата ще се извършва по банков път от Държавен фонд „Земеделие” до края на 2015 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.