1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заработи новият регистър за географските указания

Заработи новият регистър за географските указания

Списъкът е достъпен на всички официални езици, в това число и български

Заработи новият европейски регистър за географските указания. На специалната интернет-страница eAmbrosia може да получите сведения за статута на всички указания, прилагани, публикувани или регистрирани в Европейския съюз.

Сайтът дава подробна информация за особеностите на всеки посочен продукт, както и за правното основание, когато за него има официална защита, посочват от Европейската комисия в съобщение, придружаващо пускането на страницата. Списъкът е достъпен на всички официални езици, в това число и български.

Засега в базата данни са включени 1807 географски указания за вина, като България е представена с 55 записа. До лятото ще бъдат качени спиртните напитки, а до края на годината – всички хранителни продукти.

Регистърът eAmbrosia идва на мястото на трите отделни бази данни за вино, спиртни напитки и храни и предлага лесно търсене на информация. Според Европейската комисия по този начин ще се увеличи прозрачността за производителите, националните органи и всеки, който проявява интерес към темата.

В момента в Европейския съюз с географско означение са защитени повече от 3400 продукта, като целта е да се популяризират техните уникални характеристики и да се защити традиционният опит на техните производители. Всяко географско указание има специфични правни стандарти за това как се произвежда продуктът, като същевременно служи като гаранция за неговото качество.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.