1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зелените в ЕП с доклад за субсидиите в Източна Европа

Зелените в ЕП с доклад за субсидиите в Източна Европа

Тежки упреци за корупция при разпределянето на аграрните субсидии отправят Зелените в Европейския парламент към няколко източноевропейски страни, в това число и България. В техния доклад е и случаят с убития журналист в Словакия, който разследваше подобни измами.
 
Според Зелените усвояването на европейските субсидии в България, Чехия, Словакия, Румъния и Унгария е "изключително проблематично". Във всички тези държави малките ферми не получават полагащото им се, за сметка на големите стопанства. Конфликтите на интереси между политическите фигури и най-големите получатели на плащания са ежедневие, докато в същото време няма достатъчно силен контрол и прозрачност. В много случаи става дума и за измами, констатира докладът.
 
България е държавата в Европейския съюз с четвъртия най-голям дял на земеделски площи, стопанисвани от аграрни компании с оборот над половин милион евро. Изпреварват ни само Чехия, Словакия и Дания. 
 
Според Евростат у нас този дял е около 50 процента, а в своя доклад Зелените изтъкват, че през 2018 година 45 на сто от директните плащания са отишли при едва 2,4 процента от фермерите. Посочва се също така, че роднини на бившия министър на земеделието Десислава Танева са получили общо 500 000 евро под формата на субсидии. В документа се споменават и къщите за гости.
 
Конфликт на интереси има и в Чехия, където министър-председателят Андрей Бабиш притежава чрез своя аграрен холдинг около 115 хиляди хектара земя, за които през 2019-та е получил 64 милиона евро директни плащания. 
Самият Бабиш отхвърля обвинението в конфликт на интереси, но редовно изтъква, че страната му не иска да бъде "управлявана от Европейския парламент или от зелени фанатици."
 
В Унгария основният проблем е отдаването на държавни земи под аренда. Според доклада площи и съответните субсидии получават само политически привърженици на партията на Виктор Орбан, който по този начин разширява влиянието си в селските райони на страната. Обект на критика е и фактът, че от 2017-а унгарската разплащателна агенция е на пряко подчинение на министър-председателя. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.