1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зелените в Германия искат екоминистерство с право на вето

Зелените в Германия искат екоминистерство с право на вето

В случай, че участват в бъдещото федерално правителство на Германия, Зелените настояват да се създаде специално министерство за климата, което да има право на вето, когато става дума за закони, които пречат на Парижкото споразумение. Това е централна част от предизборната кампания на екоактивистите. Тя беше представена от кандидатът за канцлерския пост Аналена Бербок.

Освен това Зелените настояват да се ускори изграждането на соларни паркове и централи за вятърна енергия, а спирането на въглищните централи да бъде изтеглено напред във времето – най-късно до 2030 година. Сегашното правителство на Ангела Меркел е заложило като крайна дата 31 декември 2038-а. Друго искане на природозащитниците е за по-големи инвестиции в железопътната мрежа на Германия, както и за велоалеи в градовете и за подобряване на обществения транспорт.

Целта на Парижкото споразумение за климата е да се ограничи глобалното затопляне до под 2 градуса в сравнение с прединдустриалната епоха. Подписвайки това споразумение, държавите се задължиха да предприемат всичко възможно затоплянето да не надвишава градус и половина.
 
В предизборната кампания на Зелените справянето с климатичната криза е наречено "задачата на века". "За да не губим повече време, настояваме да се състави спешна програма с конкретни законодателни инициативи, които да помогнат за намаляване на вредните емисии", се казва в програмата. Ако Зелените влязат в бъдещия кабинет, те обещават най-големия пакет за опазване на климата, създаван някога.
 
Важна роля в това начинание трябва да заеме новото министерство за опазване на климата. В представите на Зелените то ще има правото да спира законопроекти, които вредят на околната среда. При последните анкети тази партия получава малко под 20 процента, които й отреждат второто място след консервативния блок. Това ги прави евентуален коалиционен партньор след изборите през септември. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.