1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Жалби срещу Васил Грудев до Цацаров и ДАНС

Жалби срещу Васил Грудев до Цацаров и ДАНС

Според жалбоподателите полза от промените по мярка 214 ще имат неизрядните бенефициенти

Земеделци подадоха сигнали срещу зам. министъра на земеделието и храните Васил Грудев  до Главната прокуратура,  ДАНС и Върховния административен съд. Повод за тях са промените по мярка 214 "Агроекологични плащаия" от старата програма за развитие на селските райони.

В жалбите, Асоциацията на агроекологичните земеделски производители иска незабавно спиране на действието на Наредба 11, с която бяха променени изискванията към плащанията за сеитбооборот. Причините за това са липсата на анализи и аргументация в корекциите на наредбата. Средствата по мярка 214 от ПРСР са предназначени за подпомагане на дейности, с които се опазва околната среда, подкрепя се биологичното земеделие и се запазва биологичното разнообразие, пише още в жалбите. От Асоциацията са получили уверение от ЕК, че заради скандалната наредба евро-финансирането за селските райони ще бъде спряно.

Според жалбоподателите полза от промените ще имат неизрядните бенефициенти, които ще могат без финансови санкции да преустановят участието си в ПРСР. „Промените в тази наредба се правят в полза на кръг от фирми на зърнопроизводители, които се възползваха от финансирането за сеитбооборт, без да са направили нищо, твърди председателят на Асоциацията Александър Атанасов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.