1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Жените са моторът на промяната в селските райони

Жените са моторът на промяната в селските райони

Кръгла маса, посветена на ролята на жените в селските райони и на женското предприемачество се проведе в ЕП

'“Днес,  в момент, в който нашите европейски ценности са подложени на голямо изпитание от инвазията на тероризма, трябва да следваме нашите основни приоритети. Един от тях е да подкрепяме регионалното развитие и да създаваме нови перспективи за хората, които живеят в селските райони. Тук е и важната роля на жените, които винаги са били мотор за развитието на селските райони. Те създават, те носят промяната, от която ние се нуждаем като общност.” Това заяви в Брюксел председателят на ПП Обединени земеделци и член на групата на ЕНП в периода 2007-2009 г. Петя Ставрева. Тя откри Кръгла маса, посветена на ролята на жените в селските райони и на женското предприемачество и възможностите, които дава земеделието за тях. Ставрева благодари за поканата на евродепутата и домакин на събитието Мария Габриел.

Форумът се проведе на 18 ноември в Европейския парламент. Той е  организиран от фермерската асоциация КОПА, част от КОПА-КОДЖЕКА и Мария Габриел - евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ в Европейския парламент.

На събитието присъстваха председателят на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент Чеслав Сикиерски, зам.-председателят на ЕС Мак Гинес и генералният секретар на КОПА-КОДЖЕКА Пека Песонен.

Като председател на земеделска политическа организация често провеждам срещи със жени, които работят и живеят в селските райони. Те се нуждаят и заслужават по-добър стандарт на живот, повече възможности за обучение и преквалификация, каза пред участниците Ставрева.

Над 40 на сто от хората, които работят в земеделието в Европа са жени, сочи статистиката.
Тя акцентира на “Мрежите на жените” на регионално, национално и европейско ниво. Тези структури се нуждаят от повече политическа и финансова подкрепа.
Трябва да продължаваме да улесняваме достъпа на жените до кредити и да насърчаваме тяхното предприемачество,  отбеляза Ставрева.

Ако искаме жени от всички генерации  да продължават да живеят в провинцията, трябва да ги окуражаваме като осигурим политическа подкрепа за техните нужди и като премахнем всички пречки, които носи дискриминацията, подчерта тя.

Вярвам, че нашата дискусия ще набележи основни стъпки, за да запазим живи селските райони с участието на жените в тях, каза още председателят на Обединени земеделци при откриването на форума в Европарламента.

Много важно е да отправим послания към жените от селските райони, ангажирани в земеделския сектор, за ключовата роля на европейските институции за подобряване на перспективата за тяхното развитие и условия на живот, заяви  от своя страна евродепутатът Мария Габриел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.