Животновъдите от Болярово спечелиха делото срещу ОДБХ Ямбол

ВАС се произнесе по случая

Върховният административен съд отмени заповедта на директора на областната Дирекция по безопасност на храните в Ямбол за унищожаване на животните в овцефермата на Ана Петрова в град Болярово, както и заличаване на обекта от регистрите.

Мотивите на съда за отхвърлянето на заповедта на БАБХ са, че не са установени груби нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност от страна на стопаните, а ветеринарите не са представили точни данни за броя на заболелите животни в стадото.

В решението си от 17 юни, съдът посочва, че "анализът на доказателствата по делото през призмата на изложените от административния орган фактически основания за произнасянето на заповедта опровергава извода за създадена непосредствена опасност за здравето на хора и животни в процесния животновъден обект".

Според съдебния състав не е имало фактическо основание за издаване на заповедта за заличаване на стопанството на Петрова и затова нейната жалба срещу това е основателна.

Миналата година съдът в Елхово отмени наложената от агенцията по храните глоба на Петрова от 1900 лв. заради отказа да допусне ветеринарите да избият стадото, а сега и Върховният административен съд се произнася в полза на фермерката.

Можете да се запознаете с текста на Решението


Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.