1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Значителни съмнения относно ефективността на предложените от агрокомисар Фил Хоган реформи изразиха Берлин и Виена

Значителни съмнения относно ефективността на предложените от агрокомисар Фил Хоган реформи изразиха Берлин и Виена

След напускането на Великобритания новият бюджет на ЕС се нуждае от пренаписване

Значителни съмнения относно ефективността на предложените от агрокомисар Фил Хоган реформи изразиха Берлин и Виена. И в двете страни земеделските министерства се ръководят от жени – Елизабет Кьостингер в Австрия и Юлия Кльокнер в Германия. И докато Кьостингер подложи Европейската комисия на остра критика, Кльокнер беше по-дипломатична и въздържана.

"Предложенията на Комисията не съдържат голямото решение. Страните-членки и Европарламентът ще трябва да внесат доста подобрения, тъй като отсега е ясно, че няма как да даваме повече срещу по-малко пари", каза австрийският министър пред журналисти във Виена. Страната й на 1 юли поема от България председателството на Съвета на Европейския съюз. Опасенията на Кьостингер са, че Австрия ще загуби голяма част от субсидиите за развитие на селските райони, особено в секторите като екология и подкрепа за биоземеделието.

След напускането на Великобритания новият бюджет на Европейския съюз се нуждае от пренаписване на цялостната концепция, твърди Кьостингер. Затова тя очаква остри дебати през идващите месеци.

В първия си коментар за предложенията на Фил Хоган германският й колега Юлия Кльокнер беше по-въздържана. "В идеите има както светлина, така и сянка", каза тя в Берлин. "Липсват ми обаче реални мерки за намаляване на бюрокрацията", допълни Кльокнер. За нея директните плащания остават основен елемент за осигуряването на доходите на фермерите. Предложенията за по-голяма подкрепа за екологични мерки са добри, смята тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.