1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЗВМД създава възможност за своеволия

ЗВМД създава възможност за своеволия

Освен икономическите загуби на стопаните, ветеринарите също подлежат на санкция – финансова

С унищожаването на животните, за които има съмнение за заболяване, е възможно да се създадат предпоставки за своеволия при умъртвяването на цели стада. Такова мнение изрази зам.-председателят на Комисията по земеделие и храни в Народното събрание.

Мнението е по повод промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, които минаха на второ четене в пленарна зала през миналата седмица. Те предвиждат възможност да се отнемат в полза на държавата животни, за които не са спазени забраните на закона, включително изискванията за идентификация и задължителните мерки за надзор и профилактика. Отнетите животни, в зависимост от вида на нарушението и степента на риска, ще се унищожават.
 
Това, което ни харесва е, че има ангажимент на държавата за създаване или приемане на държавна профилактична програма за три години, което означава, че ще е осигурено финансирането и съответно основните дейности ще бъдат изпълнявани навреме, а не както досега в края на годината, каза проф. Светла Бъчварова.

Освен икономическите загуби на стопаните, чиито животни ще бъдат умъртвени, ветеринарите също подлежат на санкция – финансова. По думите на проф. Светла Бъчварова – несъизмеримо висока за дейността им.

В пъти по-високи от това, което досега е действало в закона. Например един частнопрактикуващ лекар, който няма съответно ценоразпис или не му е пълна книгата с описания на всичките наблюдения, които е правил – той може да бъде глобен от 10 до 20 000 лв.

Като добра стъпка проф. Бъчварова определи приетото предложение в закона за обезщетенията за земеделските производители при загуба на животни на пазарни цени.

Проф. Бъчварова допълни, че цените, предложени от Института, се отнасят най-често за категория „животни за клане“, а не за продуктивни – които са с много по-висока стойност.

Автор: Радина Дойнова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.