1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Европейският парламент каза “не” на проектобюджета за няколко години напред

Европейският парламент каза “не” на проектобюджета за няколко години напред

Подкрепа на заключението дадоха 506 евродепутати, 161 бяха против и 23 се въздържаха

Европейският парламент изрази неодобрение към проектобюджета на Европейския съюз за 2014-2020 година и поиска промени в текстовете. Многогодишната финансова рамка беше одобрена от лидерите на ЕС, но евродепутатите гласуваха резолюция, с която се изразяват неодобрение към текста. Подкрепа на заключението дадоха 506 евродепутати, 161 бяха против и 23 се въздържаха. “ЕП отхвърля споразумението под настоящата му форма, тъй като то не отразява приоритетите и притесненията на европейските депутати”, се казва в резолюцията.

Финансовата рамка за периода беше резултат от множество срещи на върха и сериозни усилия на лидерите, за да постигнат компромиси в обема на приходите и разходите. Сега са заложени постъпления от 960 млрд. евро и харчове от 908,4 млрд. евро. Депозираната резолюция е подкрепена от консерваторите, социалистите, демократите и либералите в ЕП. Исканията са за по-голяма гъвкавост в бюджетните линии от една година спрямо друга, както и възможност за ревизии в текущия бюджет.

България е една от четирите страни, които при съкратен евробюджет получи повече пари отколкото през предходния период - над 15 млрд. евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.