Европейският парламент каза “не” на проектобюджета за няколко години напред

Подкрепа на заключението дадоха 506 евродепутати, 161 бяха против и 23 се въздържаха

Европейският парламент изрази неодобрение към проектобюджета на Европейския съюз за 2014-2020 година и поиска промени в текстовете. Многогодишната финансова рамка беше одобрена от лидерите на ЕС, но евродепутатите гласуваха резолюция, с която се изразяват неодобрение към текста. Подкрепа на заключението дадоха 506 евродепутати, 161 бяха против и 23 се въздържаха. “ЕП отхвърля споразумението под настоящата му форма, тъй като то не отразява приоритетите и притесненията на европейските депутати”, се казва в резолюцията.

Финансовата рамка за периода беше резултат от множество срещи на върха и сериозни усилия на лидерите, за да постигнат компромиси в обема на приходите и разходите. Сега са заложени постъпления от 960 млрд. евро и харчове от 908,4 млрд. евро. Депозираната резолюция е подкрепена от консерваторите, социалистите, демократите и либералите в ЕП. Исканията са за по-голяма гъвкавост в бюджетните линии от една година спрямо друга, както и възможност за ревизии в текущия бюджет.

България е една от четирите страни, които при съкратен евробюджет получи повече пари отколкото през предходния период - над 15 млрд. евро.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.