Германия дава 1 млрд. евро за стопанства и гори

За преустройството на селскостопански постройки са предвидени 300 милиона евро

Общо 130 милиарда евро отпуска германското правителство в подкрепа на икономиката. Средствата ще бъдат използвани през тази и следващата година, за да изведат страната от кризата, предизвикана от коронавируса. Допълнителни пари ще има и за селското стопанство.
 
За преустройството на селскостопански постройки са предвидени 300 милиона евро. С тези средства ще бъдат подкрепени само инвестиции, които не целят разширяване на капацитета на животновъдното стопанство, а служат за подобряване на условията.
 
Други 700 милиона отпуска Берлин за залесяване, опазване и устойчиво използване на горските масиви. Помощи ще получат стопани, които инвестират в цифровизация и модерни машини. През миналата година федералното правителство задели за целта 800 милиона евро.
 
Освен това кабинетът на Ангела Меркел предвижда през следващите 5 години да изгради мобилна мрежа по новия стандарт 5G, която да има национално покритие. За този проект са заделени общо 5 милиарда евро.
 
В коментар относно допълнителните средства федералната министърка на земеделието Юлия Кльокнер изтъкна, че очаква стабилен стимул за сектора, който ще получи възможност да отговори на обществените очаквания за по-добра защита на животните и по-ефективна грижа за горите.