1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Италия с 1,2 млрд. евро за фотоволтаици в агросектора

Италия с 1,2 млрд. евро за фотоволтаици в агросектора

Италианската схема е със срок до 30 юни 2026 година

Европейската комисия одобри италианска схема за подкрепа на изграждането на фотоволтаични инсталации в аграрния сектор, за която ще бъдат похарчени 1,2 милиарда евро. Рим ще получи средствата по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост, а схемата се очаква да допринесе за стратегическите цели, свързани със Зелената сделка.
 
По думите на комисар Маргрете Вестагер, която отговаря за конкуренцията, схемата ще помогне на Италия да постигне климатичните си цели, давайки на фермерите и преработвателните компании стимули да ползват възобновяеми енергийни източници. Мярката не само ще допринесе за целите по Зелената сделка, но ще помогне и за развитието на селските региони в страната и ще намали евентуални изкривявания на конкурентната среда.
 
Италианската схема е със срок до 30 юни 2026 година и предвижда финансова подкрепа в размер на до 90% при инвестиции в соларни инсталации. Получателите на средствата не могат да изграждат инсталации, които надвишават собствените им енергийни нужди, т.е. няма да имат право да продават електричеството на свободния пазар.
 
Давайки зелена светлина за мярката, Европейската комисия установява, че тя ще има стимулиращ ефект, тъй като без тази финансова подкрепа фермерите и компаниите не биха могли да направят необходимите капиталови вложения. Освен това схемата няма да наруши лоялната конкуренция на вътрешния пазар на Съюза и ще гарантира устойчив растеж на аграрния сектор, ще подобри конкурентоспособността му и ще има положителен ефект за климата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.