Компютри на колела

Автомобилите отдавна престанаха да бъдат само средство за транспорт

Автомобилите отдавна престанаха да бъдат само средство за транспорт. Те са дигитални, автоматизирани, удобни, сигурни, екологични. Технологиите за свързаност и безопасност превърнаха новите модели в истински компютри на колела. В трансформацията на индустрията най-бързо се развива сегментът за превоз на пътници и товари, който от години изпреварва технологично повечето класове автомобили. Откакто е домакин на най-тежките на пътя, TRUCK EXPO се превърна в модерна международна платформа на трансформиращата се автомобилна индустрия.

Кое е водещото – автомобилно или високотехнологично изложение?

Спорът в случая отдавна не е между яйцето и кокошката. Живеем във времена на „сливащи се индустрии“, което променя същността на автомобилното производство и начините за представяне на новостите в сектора. Производителите на камиони и автобуси работят в тясно сътрудничество със звената за научноизследователска и развойна дейност, с доставчици на услуги и други специалисти, за да развият интелигентни екологично безопасни транспортни решения. Едно от тях е свързано с емисиите и като голям потребител на енергия, автомобилният транспорт изигра ключова роля за развитието на новите източници на гориво. Трансформацията към по-чисти горива при камионите и автобусите е свързана с висока ефективност и намаляване на разхода, достатъчно дълъг пробег и запазени работни характеристики на машините. Лекотоварните от категория N1 се борят за място на пазара на градска логистика и доставки, вътрешни и споделени превози и обслужване, а защо не и за персонални нужди, свързани със спорт и туризъм. Властите също подпомагат въвеждането на алтернативни задвижвания, през намаления в таксуването за ползване на инфраструктура, географски ограничения и стимули, както и с определени данъчни и финансови механизми. 

На този фон, продължават дискусиите на европейско ниво за правилно декарбонизиране на автомобилния транспорт. Това включва не само превозните средства, но и целия жизнен цикъл на CO2 - от източника на енергия до използването на енергията. Така въвлечени в този процес се оказват и общините, които трябва да повишават ползването на обществения транспорт в градовете и за дългите дестинации. Краткосрочните мерки включват още облекчаване на трафика през граничните пунктове, за което са отговорни транспортните и митническите власти, насърчаване използването на камиони с голям капацитет през хармонизирани стандарти и насърчаване на по-добро обучение и сертифициране на водачите. Все елементи, които сближават производители, инженери, доставчици, администрация, потребители в усилията за осъществяване на технологична революция в сектора.

Автомобилната индустрия има решения

и TRUCK EXPO 2020 е готово да ги покаже – от 11-ти до 13-ти юни в Пловдив, на територията на Международния панаир. Организатор на изложението е Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България. Не е изненадващо, че от чисто автомобилно шоу за търговски превозни средства, изложението ще се превърне в платформа за мобилност, основана на софтуер и технологии. Веднага щом пристигнат на мястото, посетителите ще бъдат въвлечени в многобройни възможности за придобиване на опит и изживяване, пригодени за техните интереси. Пред очите им ще се разгърне цялата верига на транспорта – от последните модели на водещите марки тежкотоварни автомобили до лекотоварните от категория N1, автобуси и специализирани превозни средства, ремаркета и полуремаркета, хидравлични системи, фирми за сервизно оборудване, резервни части, гуми, масла, аксесоари, финансови инструменти, вериги бензиностанции, застрахователни услуги. Многобройни цифрови допирни точки, изложби на откритите площи и тест драйв зона ще дадат на посетителите множество възможности за взаимодействие и индивидуално изживяване. Те могат да проектират и свой собствен опит в шоуто с VR преживявания, електрическо зареждане на място, участие в TRUCK TUNING SHOW извън границите на изложбените зали. Регистрирайте се и вземете своя безплатен пропуск за влизане от тук.