Целта е да се изтъкне тяхното значението за устойчивото хранене
2016-та бе обявена от ООН за година на бобовите култури. Целта е да се изтъкне тяхното значението за устойчивото хранене.
След като миналата година мина под знака на почвите, ООН извади на дневен ред бобовите култури. Те са важен източник на растителни протеини и аминокиселини, както за хората, така и под формата на фуражи. Тези растения щадят околната среда, изтъкват представители на Организацията. Годината на бобовите култури ще предостави на производители, преработватели и търговци различни възможности да получат подкрепа за промотирането им.
В Европа вече успешно се развива инициативата „Дунавска соя“, която си е поставила за цел да подкрепя отглеждането на соя без ГМО. Най-големите производители на Стария континент са Италия, Сърбия, Румъния, Франция и Австрия. В цяла Европа културата се засява на близо 700 хиляди хектара, като има и голям потенциал за растеж.