1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. "Четири лапи" настоява ЕК да преосмисли защитата на животните като цел на следващата реформа в ОСП

"Четири лапи" настоява ЕК да преосмисли защитата на животните като цел на следващата реформа в ОСП

Това заяви Йохана Щадлер, програмен директор на организацията

"Следващата Обща селскостопанска политика изглежда прибързано съставена и недовършена. Не е възможно защитата на животните да бъде елиминирана от обхвата на целите й, нито поради недоглеждане, нито умишлено", заяви Йохана Щадлер, програмен директор на организацията за защита на животните "Четири лапи".

"Без подкрепа в тази област фермерите няма да имат куража дори да си помислят да осигурят по-добър живот на животните. Преди следващата Обща селскостопанска политика да влезе в сила комисар Чиолош трябва да поясни на фермерите дали могат да харчат пари за по-добра защита на животните отвъд границите на действащото законодателство, колко е предвиденият бюджет, както и какъв е делът на ЕС във всеки проект и колко е бюджетният лимит за подпомагане на всеки проект", заяви още Щадлер.

Според него сега ще бъдат субсидирани само фермери, които се съобразяват със съществуващото законодателство за защита на животните, а онези, които искат да направят нещо повече за животните си, ще бъдат игнорирани. В момента над 80 % от всички субсидии по Общата селскостопанска политика биват плащани на едва 20% от фермерите. Европейската комисия се съгласи, че това е неприемливо и предложи да намали прогресивно парите, получавани от една и съща ферма. Освен това, малките стопанства ще бъдат освободени от задължението да спазват заложените по закон стандарти на ЕС, за да могат да получават директни плащания.

"Този нов подход на ЕК не отразява проблемите на защитата на животните, причинени от съвременните силно интензивни системи за производство, засягащи милиони селскостопански животни. Грешно е да се смята, че големите ферми са лоши, а малките са рай за животните. Когато става въпрос за защитата им, всички стопанства трябва да спазват едни и същи стриктни правила," добавя Щадлер.

През 2005 г. ЕК спря отпускането на субсидии за експорта на живи животни към трети страни с цел тяхното клане, но го разреши за чистокръвни животни за разплод. Това води до сериозни проблеми, касаещи защитата на животните, заради условията на транспорт на дълги разстояния. Новата Обща селскостопанска политика ще продължи да субсидира експорта на едър рогат добитък към трети страни.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.