1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. "Четири лапи" настоява ЕК да преосмисли защитата на животните като цел на следващата реформа в ОСП

"Четири лапи" настоява ЕК да преосмисли защитата на животните като цел на следващата реформа в ОСП

Това заяви Йохана Щадлер, програмен директор на организацията

"Следващата Обща селскостопанска политика изглежда прибързано съставена и недовършена. Не е възможно защитата на животните да бъде елиминирана от обхвата на целите й, нито поради недоглеждане, нито умишлено", заяви Йохана Щадлер, програмен директор на организацията за защита на животните "Четири лапи".

"Без подкрепа в тази област фермерите няма да имат куража дори да си помислят да осигурят по-добър живот на животните. Преди следващата Обща селскостопанска политика да влезе в сила комисар Чиолош трябва да поясни на фермерите дали могат да харчат пари за по-добра защита на животните отвъд границите на действащото законодателство, колко е предвиденият бюджет, както и какъв е делът на ЕС във всеки проект и колко е бюджетният лимит за подпомагане на всеки проект", заяви още Щадлер.

Според него сега ще бъдат субсидирани само фермери, които се съобразяват със съществуващото законодателство за защита на животните, а онези, които искат да направят нещо повече за животните си, ще бъдат игнорирани. В момента над 80 % от всички субсидии по Общата селскостопанска политика биват плащани на едва 20% от фермерите. Европейската комисия се съгласи, че това е неприемливо и предложи да намали прогресивно парите, получавани от една и съща ферма. Освен това, малките стопанства ще бъдат освободени от задължението да спазват заложените по закон стандарти на ЕС, за да могат да получават директни плащания.

"Този нов подход на ЕК не отразява проблемите на защитата на животните, причинени от съвременните силно интензивни системи за производство, засягащи милиони селскостопански животни. Грешно е да се смята, че големите ферми са лоши, а малките са рай за животните. Когато става въпрос за защитата им, всички стопанства трябва да спазват едни и същи стриктни правила," добавя Щадлер.

През 2005 г. ЕК спря отпускането на субсидии за експорта на живи животни към трети страни с цел тяхното клане, но го разреши за чистокръвни животни за разплод. Това води до сериозни проблеми, касаещи защитата на животните, заради условията на транспорт на дълги разстояния. Новата Обща селскостопанска политика ще продължи да субсидира експорта на едър рогат добитък към трети страни.

"Докато стотици хиляди европейци искат ЕК да ограничи времето за превоз на селскостопански животни до под 8 часа, новата Обща селскостопанска политика предлага субсидии за измъчването им по дълги трасета до трети страни. Очевидно бъдещата селскостопанска политика на ЕС вече е остаряла. Тя не отговаря на съвременните изисквания на гражданите на Съюза за по-добра защита на животните," казва в заключение Щадлер.

"Четири лапи" настоява Европейската комисия да преосмисли защитата на животните като цел на следващата реформа, да подкрепи фермерите, които искат да инвестират в по-добра защита на животните отвъд рамките на сегашното законодателство, както и да спре да субсидира транспорта на дълги разстояния на чистокръвни животни за разплод.

"Четири лапи" е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България.

В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас "Четири лапи" е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, с проектите си за кастриране на бездомни животни и с парка за големи котки Лайънсрок. Всички проекти и кампании на "Четири лапи" се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.