1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЕК планира да създаде Европейски селскостопански фонд

ЕК планира да създаде Европейски селскостопански фонд

Отдава се приоритет на преструктурирането на млечния сектор след премахването на квотите и на младите хора

Да бъде създаден Европейски селскостопански фонд, който да отпуска кредити с по-ниски лихви за фермерите. Това планират от Европейската комисия, съвместно с Европейската инвестиционна банка. Новината съобщи европейският комисар по земеделие Фил Хоган.

Отдава се приоритет на преструктурирането на млечния сектор след премахването на квотите и на младите хора, които искат да се занимават с фермерска дейност и лесовъдство, уточни Хоган. ЕК работи за разкриването на нови пазари за стоки, произведени в ЕС, подчерта еврокомисарят по земеделие. „Преминава се през труден период за млечния сектор и вероятно той ще продължи за известно време и през 2016 г. Трябва да бъдат разкрити нови пазари за европейските производители на мляко”, категоричен е Фил Хоган.
Според него, по отношение на износа, най-трудният етап е приключил. Поевтиняването на млечните продуктите обаче се е отразило неблагоприятно върху стойностното изражение на доставките за чужбина. Загубите от руското ембарго за миналата година възлизат на 5,2 млрд. евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.