1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Европейският парламент предприема действия за преразпределение на директните плащания

Европейският парламент предприема действия за преразпределение на директните плащания

Всяка страна членка трябва да получи най-малко 65% от средното ниво на директните плащания за ЕС

Всяка страна членка трябва да получи най-малко 65% от средното ниво на директните плащания за ЕС, докато поставянето на таван за бенефициентите на ОСП дискриминира някои типове бизнес и трябва да му се опонира. Това се казва в доклада „ОСП 2020” от немския евродепутат от ЕНП Алберт Дес, който беше обсъден на извънредно заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. Такава стъпка към „справедливо разпределение на бюджета на ОСП между страните членки и между фермерите на всяка страна членка” ще подобрят ситуацията само в три нови страни членки – Литва, Латвия и Естония. Като се вземат индикативните цифри  от 271 евро на хектар като средно плащане за хектар, които циркулираха във вътрешен документ на комисията миналия ноември, целта да се изравнят плащанията ще облагодетелства само Литва (увеличението ще е от 145 евро/ха), Естония (увеличението ще е от 118 евро/ха) и Латвия (увеличението ще е от 95 евро/ха).

По отношение на Развитието на селските райони (РСР), осите, които са познати досега трябва да се премахнат и да бъдат заместени от „списък от задължителни мерки”, за да се изпълняват целите за разумен, устойчив растеж, както се предвижда в стратегията Европа 2020.

COPA-COGECA не приемат добре прехвърлянето на средства към Втори стълб на ОСП 2014- 2020. За преразпределението на средствата от ЕС, се отбелязва, че от него ще имат облага 5 страни членки – България, Румъния, Литва, Латвия и Естония, които през 2016-та биха получавали под 170 евро при сегашното положение и се представят изчисления, че плащанията в останалите страни ще паднат средно с 2.1%. Опозицията на Алберт Дес срещу горен праг на директните плащания съвпада с мнението на организацията, но дефиницията за активен земеделски производител има нужда от лека промяна, настояват от Copa. Според тях директните плащания трябва да са насочени към „фермери, които произвеждат”.

Организацията одобрява оставането на необлагодетелстваните райони във Втори стълб, но е срещу отпадането на мерките, които подобряват конкурентоспособността  - финансова помощ за инвестиции. Като други слаби места се посочва липсата на препратки към хранителната верига и ролята на кооперациите, както и организациите на производители. От друга страна от Сора-Cogeca са позитивно настроени към популяризирането на иновациите сред „зелените мерки”.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.