1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Корабът "Разони" с украинска царевица търси пристанище

Корабът "Разони" с украинска царевица търси пристанище

Плаването на "Разони" се смяташе за важен тест дали договореният коридор за износ на украинско зърно през Черно море ще проработи

На 1 август корабът "Разони" беше първият плавателен съд, отплавал от украинско черноморско пристанище, натоварен със зърно, след като Русия, Украйна и Турция, под егидата на ООН, се споразумяха за безопасното преминаване през морето. Сега "Разони" не може да намери къде да разтовари 26 000 тона царевица.
 
С потеглянето на първия плавателен съд нараснаха надеждите, че няма да се стигне до хуманитарна криза в бедните държави в Близкия Изток и Северна Африка. Междувременно на път са 12 кораба, а някои вече пристигнаха на местоназначението си. 
 
Не така стоят нещата с "Разони". След като беше проверен от международния контролен център в Истанбул, той трябваше да акостира в пристанището на Триполи, в Ливан. От съобщение на тамошното украинско посолство става ясно, че ливанският търговец, поръчал пратката, сега отказва да я приеме, тъй като е закъсняла с пет месеца. Според ливански медии царевицата е била предвидена за храна на кокошки, а не за човешка консумация. В момента корабът е на котва в южнотурското пристанище Мерсин и чака по-нататъшни преговори между компанията-собственик и потенциални купувачи.
 
Плаването на "Разони" се смяташе за важен тест дали договореният коридор за износ на украинско зърно през Черно море ще проработи. От Москва напомнят за втората част от споразумението, според която трябва да се улесни и руският износ на зърно и торове.
Според координационния център в Истанбул в момента в украинските пристанища 27 плавателни съда чакат да отплават. От тях 16 са натоварени с 580 000 тона зърно от региона на Одеса. Експерти предупреждават, че от дългия престой в трюмовете има опасност в пшеницата да се образуват микотоксини и плесен.
Междувременно в Албания пристигна кораб с 6 000 тона украинска пшеница. Той е част от конвой, отплавал в неделя от Одеса и проверен два дни по-късно в Истанбул. За Албания доставката е жизнено важна, страната не разполага с големи запаси, а досега се е снабдявала предимно от Украйна. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.