1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Лондон стимулира по-ранното пенсиониране на фермерите

Лондон стимулира по-ранното пенсиониране на фермерите

Програмата е подкрепена и от Националния фермерски съюз

Програма за стимулиране на ранното пенсиониране на фермерите стартира британското правителство. В зависимост от обработваната площ стопаните могат да получат до 100 хиляди лири.
 
Идеята зад програмата е да се улесни оттеглянето в заслужена почивка на по-възрастното поколение и да се даде път на младите фермери. Предложението идва от земеделското министерство, което смята, че младите ще са далеч по-склонни да спазват новите екологични стандарти. Премиите за излизане в пенсия се движат между 50 хиляди лири за едно средно голямо стопанство и максимум 100 хиляди лири за фермите с най-големите площи. 
 
Програмата е подкрепена и от Националния фермерски съюз, както и от сдружението на арендаторите в Англия и Уелс, които се надяват младите фермери да получат достатъчно информация за адаптация към новите условия, а възрастните да имат време да вземат важното решение.  По-възрастните стопани се затрудняват особено много, когато става дума за нови екологични мерки, изтъква и земеделският министър Джордж Юстис. Затова той залага на младите и иска да ги подкрепи при навлизането в селското стопанство.
 
След Брекзит агросекторът в Обединеното кралство загуби директните плащания от Брюксел. В момента на тяхно място държавата изплаща субсидии според обработваната площ, като средната сума възлиза на около 21 хиляди лири за година. Средната възраст на стопаните към днешна дата е 59 години, а 40 процента от всички заети в селското стопанство са над 65-годишни.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.