1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Лондон нарушава споразумението за Ирландия

Лондон нарушава споразумението за Ирландия

Великобритания едностранно удължи временните правила за хранителните доставки

Сложната регулация за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия е на път да се превърне в открит търговски конфликт. Брюксел обвинява Лондон в нарушаване на споразумението за Брекзит, след като Великобритания едностранно удължи временните правила за хранителните доставки.
 
Първоначално беше договорено търговията с хранителни продукти между двете части на Обединеното кралство да е възможна без допълнителни сертификати, като преходният период беше до края на март. Сега Лондон е удължил срока до октомври тази година. В очите на Европейската комисия тази стъпка представлява нарушение на договора, с който Обединеното кралство напусна Съюза. Затова от Брюксел са изпратили предупредително писмо, в което се казва, че одобрението за договора за свободна търговия ще бъде отложено.
 
"Планираното за края на март тази година пленарно заседание на Европарламента, на което договорът трябваше да бъде ратифициран, е отложено за неопределено време", изтъкна германският депутат Бернд Ланге, който е председател на Търговската комисия.
 
Според Ланге в Брюксел отдавна се опасяват, че британците ще направят опит да намерят вратички в и без това трудно договорения компромис.
 
"Когато става дума за храни, Европейският съюз трябва твърдо да защитава позициите си, тъй като става дума за защита на потребителите в Съюза", изтъкна народният представител и припомни как в близкото минало болестта "луда крава" се е прехвърлила от Острова на Континента.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.