1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мария Неделчева: Направихме крачка напред в признаването на позицията на новите страни членки в ЕС относно преговорите с Меркосур

Мария Неделчева: Направихме крачка напред в признаването на позицията на новите страни членки в ЕС относно преговорите с Меркосур

Снимка:

Поправките, внесени от българския евродепутат, бяха приети с мнозинство

По време на гласуване в Комисията по земеделие и развитие на  селските райони в Европейския   парламент, бяха приети важни поправки на Мария Неделчева, евродепутат от Групата на ЕНП(ГЕРБ), отнасящи се до селското стопанство в новите страни членки на ЕС.

Поправките, внесени от българския евродепутат в доклада на Джеорджиос Папастамкус (ЕНП) относно Европейското селско стопанство и международната търговия, бяха приети с мнозинство.

От голямо значение за селското стопанство в новите страни членки на ЕС е поправката, която засяга временното прекратяване на преговорите за търговия на селскостопански продукти със страните от Меркосур. Мандатът за преговаряне на Съвета със страните от Меркосур е одобрен през 1999 и логично не отчита въпроса, свързан с новите страни членки, които се присъединиха след 2004.

Наскоро еврокомисията поднови преговорите с Меркосур. Тези преговори застрашават българското и европейското земеделие. Европейският парламент се опитва да прекрати  временно тези преговори. Селскостопанската продукция, идваща от тези страни е много по-евтина, тъй като техните стоки не са подложени на същите високи изисквания за благосъстояние на животните, качество на продукцията и опазване на околната среда, което води до конкуренция, основана на различните законодателства.

От месеци Мария Неделчева се бори позицията на новите страни членки на ЕС в преговорите с Меркосур да бъде взета предвид. "Приемането на тази поправка е крачка напред в признаването на позицията на новите страни членки на ЕС в преговорите с  Меркосур", подчерта българският евродепутат. Г-жа Неделчева напомни, че преди няколко месеца подобна поправка, предложена от нея, беше отхвърлена в пленарна зала само с 17 гласа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.