1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мария Неделчева поиска да се вземат конкретни мерки в подкрепа на животновъдния сектор в ЕС

Мария Неделчева поиска да се вземат конкретни мерки в подкрепа на животновъдния сектор в ЕС

Снимка:

У нас само 10% от животновъдите притежават земята си и само тези 10% могат да се възползват от директните плащания

На пленарно заседание по време на мини парламентарната сесия в Брюксел беше дискутиран въпроса на Европейския парламент към Европейската комисия за бъдещите мерки за подпомагане на животновъдния сектор в ЕС, чийто съавтор е българският евродепутат Мария Неделчева.  

Веднага след дебата, в който участва и комисар Дачиан Чиолош, бе приета и резолюция относно кризата в животновъдния сектор, при изготвянето на която българският евродепутат взе активно участие. Във въпросната резолюция Мария Неделчева обърна специално внимание на проблемите в животновъдния сектор в България и по-конкретно на факта, че у нас само 10% от животновъдите притежават земята си и само тези 10% могат да се възползват от директните плащания.

Освен това, в резолюцията Мария Неделчева поиска да се вземат мерки внасяните в Европейския съюз продукции да отговарят на същите изисквания за качество, защита на околната среда и благосъстояние на животните, на които отговарят европейските стоки.

В момента животновъдния сектор  в целия Европейски съюз е изправен пред най-различни предизвикателства - увеличение на цените на фуража и соята, спекулациите на пазара, увеличението на цените на енергията, увеличението на разходите, свързани с прилагането на европейските норми - всичко това доведе до оскъпяването на европейската продукция и до намаляването на нейната конкурентоспособност. Цената на фуражите тази есен достигна рекордни нива.  В момента разходите за изхранването на животните  във фермите са много по-големи от приходите. Тези трудности са общовалидни за всички животновъди на територията на Европейския съюз и това изисква възможно най-скоро да бъдат взети мерки от страна на Европейската комисия.

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.