1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Не може да бъде!

Не може да бъде!

Агробизнесът у нас – в изключително тежка, непредвидима среда за работа

Не може да бъде! Със сигурност и най-черногледият щеше да възкликне така, ако някой му беше казал на какъв огън ще се пече агробизнесът. Времето на Ковид удара е розов период в сравнение със сегашния - войната в Украйна и разпада на политическата ни система. НСП? Сигурно България ще хване последния влак за внасянето му в ЕК. Но треска тресе както земеделците, така също и аграрното ведомство. Брюкселският чиновник е свикнал на българските мурафети. Обаче тези мурафети – недоизкусурен НСП, ще се връщат като бумеранг към клетите бъдещи бенефициенти – цели пет години. Калинките в управлението ни били докарали до тук. То голяма популация обаче ни налази.

Продължава се маратонът с ТРГ. Уж Планът е готов. Но не – нови интервенции, зелени мерки, биопроизводство и т.н., все още са под въпрос. ЕК пък се присетила да прати нова забележка преди дни – за подхода ЛИДЕР. Заради одит, който показвал, вероятно, грешки в изпълнението в този програмен период. Хубав, лош НСП – обещано е, ще отпътува в окончателния си вариант до края на октомври. Тромавата брюкселска администрация ще се озори яко да го одобри за два месеца – до края на годината. А някои страни вече се радват на одобрението на ЕК.

Политическата ситуация у нас е нажежена, намираме се в задънена улица. Бизнесът обаче трябва да оцелее. Но един ще го бъде, друг ще фалира. Съветът на министрите си заседава, но хич не му е до воплите на страните от Вишеградската четворка, че украинският внос на пшеница и слънчоглед съсипва агробизнеса на тези страни. След европейските септемврийски протести се очаквал нов. Само това ни липсва. Сега и царевица се внасяла, според разузнаването на НАЗ. Пазарът е заспал. Затова зърнопроизводителите – с черен хумор, предупреждават – рентите ще се изплащат в натура. Молдовските плодове и зеленчуци заели българския пазар в Румъния. Поради транспортни неволи по Дунав мост. Половината от оранжерийните ни производители със замах решили проблемите си – просто не заложили продукция. Празни оранжерии - празни джобове, обаче!

И като стана дума за границите ни: на Капитан Андреево тировете кибичат с дни. Дали ще я има частната лаборатория или не - последна е думата на съда, иначе мненията са противоречиви и партийно оцветени. Важното е, че държавна лаборатория там ще има най-рано след 6 месеца. Важното е също, че каруцата е вързана пред коня. Първо – политическия пиар на ПП, после интересите на бизнеса. Да, едно добро намерение се превърна в пиар. Неслучайно предизборната кампания на партията започна точно от там. Да добавим смехотворното твърдение: поради занижен контрол на тази българска граница, замърсени с вредни препарати зеленчуци и плодове не стигали до други европейски страни, защото те си имали свой контрол. Смях в залата! БАБХ е истинско политическо бойно поле. Кадрови ритници. Целият информационен масив се мести, отменя се обществената поръчка за ВетИС. Може би съм черногледа? Помогнете, моля, с положителни примери за българското селско стопанство. Това не може да бъде? Може, може!

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.