1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Планира се преразпределение на земеделските плащания в ЕС

Планира се преразпределение на земеделските плащания в ЕС

Преди да влезе в сила през 2013 г., реформата трябва да бъде одобрена от правителствата и Европейския парламент

Европейската комисия иска да пренасочи  земеделските субсидии от т.нар.  "стари" страни членки към младите от Централна и Източна Европа, съобщи „Файнейшъл Таймс Дойчланд". Еврокомисар Дачиан Чиолош планира сериозна реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, за да се постигне по-добро равновесие между страните членки на ЕС при разпределението на субсидиите и директните плащания.

По информация на изданието румънецът ще представи своя план на колегите си от ЕК , а през ноември и на обществеността. Фермерите от старите страни членки на ЕС взимат на хектар до пет пъти по-големи премии от източноевропейските.

Чиолош планира освен това екологичен бонус за фермерите. „Трябва да дадем на фермерите по-големи стимули за опазване на климата, защита на растенията и биологичното разнообразие", допълват дипломати от кръговете на еврокомисаря по селското стопанство. Също така той иска да подпомогне повече и малките предприятия. В своя проект Чиолош иска „горна граница за директните плащания за големи предприятия".

Фермерите в Германия, Франция и Испания, които са най-големи бенефициенти на помощите от ЕС, трябва да се примирят със значително по-малко субсидии от Брюксел. Според дипломати, плащанията на германски фермери могат да се намалят с до 30% от средно около 300 евро на хектар земя в момента. Реформата трябва да влезе в сила през 2013 г., трябва обаче да бъде одобрена от правителствата и Европейския парламент.

Субсидиите за фермери и земеделие представляват най-голямото перо (повече от 40%) от бюджета на ЕС. През изминалата година германските фермери получиа 7,5 млрд. евро. 5,7 млрд. евро от тях като директни плащания, които се гарантират независимо от реколтата на хектар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.